Poluarea din industria textilă

Toți avem nevoie de haine și tuturor ne plac într-o măsura mai mică sau mai mare. Ne fac să arătăm mai bine, să ne simțim chiar mai bine și uneori ne ajută să transmitem celor din jur anumite lucruri despre persoana noastră.

Dar oare ne-am gândit vreodată cât de mult poluează industria textilă?

Aceasta are un impact semnificativ asupra mediului, oricât de inofesinvă ar părea. Aceasta este responsabilă pentru poluarea apei, emisiile de gaze cu efect de seră și depozitele de deșeuri. Se estimează că producția textilă este responsabilă pentru aproximativ 20% din poluarea globală a apelor curate provenite de la produsele de vopsire și finisare a țesăturilor. Industria modei produce 10% din toate emisiile de carbon ale omenirii și este al doilea mare consumator al rezervelor de apă din lume. În plus, până la 85% din textile ajung la gropile de gunoi în fiecare an, punând presiune considerabilă pe mecanismele de management ale deșeurilor precum și pe organismul complex al reciclării.

Ceea ce numim astăzi Fast Fashion, adică produsele textile ieftine și slabe calitativ, este cea care a condus la realizarea celei mai mari cantități de haine aruncate la gunoi.

Este nevoie de multă apă pentru a produce textile, precum și de teren pentru a cultiva bumbac și alte fibre. Se estimează că industria mondială a textilelor și a îmbrăcămintei a utilizat 79 de miliarde de metri cubi de apă în 2015, în timp ce nevoile întregii economii a UE s-au ridicat la 266 de miliarde de metri cubi în 2017. Pentru a confecționa un singur tricou din bumbac, sunt necesari, potrivit estimărilor, 2 700 de litri de apă dulce, suficient pentru a satisface nevoile de băut ale unei persoane timp de 2,5 ani

La următoarea sesiune de shopping ar trebui să avem în minte aceste cifre. Da, trebuie să păstrăm cât mai mult hainele pentru a trata responsabil atât resursele implicate în fabricarea lor cât și a trata cu respect oamenii care au muncit la el. Da, asta presupune produse de calitate care pot fi scumpe. Pe de altă parte, fă un calcul: nu cumva cheltui aceeași sumă de bani pentru patru tricouri de proastă calitate pe care le vei purta un seozon precum ai cheltui pe două tricouri bune pe care sigur le vei păstra mai mult timp? Merită să facem un efort de imaginație.

Se estimează că spălarea materialelor sintetice eliberează anual în ocean aproximativ 0,5 milioane de tone de microfibre.

Spălarea hainelor sintetice este responsabilă pentru 35% din microplasticele primare eliberate în mediu. O singură spălare de haine din poliester poate descărca 700.000 de fibre microplastice care pot ajunge în lanțul alimentar.

Și aici putem facem ceva! Mai multă atenție către calitatea materialelor nu ne va îmbunătății doar calitatea hainelor și a experienței cu acestea dar ne va ajuta și să fim responsabili în privința poluării.

Ce poți face tu?

Ce putem face cu toții: consum responsabil, generare mai puțin de deșeuri și reciclarea! Sticlă, plastic, aluminiu, compost sau uleiul vegetal de la gătit! Oricât ar părea de inofensiv, acesta din urmă nu este! Conform studiilor ONU, 1 litru de ulei uzat din bucătărie, poate polua până la 1 milion de litri de apă curată!

Scapă de uleiul tău uzat responsabil și nu aduce un litru în plus la milioanele deja existente în natură! Cum faci asta?

Cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!

Să reciclăm cu bine!