Uleiul de gătit și economia circulară – sau cum putem folosi inteligent resursele de care dispunem.

Despre economia circulară o să povestim mai pe larg într-o serie de articole la care încă lucrăm pentru că este un subiect care nu este doar foarte important pentru relația noastră cu resursele ci și pentru că este unul foarte vast.

Pe foarte scurt însă, economia circulară presupune stabilirea unui sistem prin care să producem cât mai puține deșeuri. Asta presupune să folosim și să refolosim resursele în mod inteligent și sustenabil astfel încât la finalul ciclului lor de viață, acestea să producă cât mai puțin deșeuri. Spre deloc.

În anii 90 cumpăram apă minerală sau bere la sticlă din sticlă apoi duceam sticlele înapoi la magazin. Magazinul le lua, le trimitea la fabrică iar fabrica le reintroducea în sistem, igienizându-le, reumplându-le și punându-le din nou la vânzare.

Spre deosebire de acest model, care reutiliza o bucată de sticlă de un număr nedefinit de ori, deci într-o circularitate extinsă, modelul sticlelor de plastic, al PET-urilor, este însă unul liniar: cumperi sticla de apă, o bei apoi o arunci la gunoi.

Viața ei s-a terminat acolo.

În cel mai fericit caz ajunge într-un centru de reciclare iar într-o oarecare perioada de timp, parte din ea va reajunge să fie un PET nou-nouț cu apă, bere sau suc, parte se va transforma în poluare. Și reciclarea presupune generarea de deșeuri și este deci un proces mai puțin circular cât mai repede liniar.

Asta pentru că sticla de plastic în sine nu este folosită de mai multe ori în aceeași formă finită, ci o singura dată. Restul înseamna generare de deșeuri.

refolosim resursele nu înseamnă doar să fim prietenoși cu mediul ci și cu propriul buzunar. Înseamna, de asemenea, să îți conștientizezi impactul asupra mediului înconjurător.

Cu cât produci mai puține deșeuri în jurul tău, cu atât ai nevoie de mai puține lucruri în viața ta. Cu cât ai nevoie de mai puține lucruri, cu atât ești mai independent și mai liber.

Dar să revenim la ulei. Cum poate fi uleiul recirculat? Cum putem gândi consumul de ulei în cheia circularității?

Dacă nu vorbim de uleiul pe care îl consumăm crud, în salate sau dressing-uri, atunci vorbim de ulei a cărui durată de viață poate fi prelungită fără să afectăm gustul sau calitatea mâncării.

Adică să putem prăji de mai multe ori în același ulei, fără să avem gust de rânced sau de ars.

Ce zici de asta?

Pentru a înțelege cum să facem asta, trebuie să înțelegi întâi ce dăunează uleiului, sau mai bine spus, ce anume îi reduce calitatea și durata de viață.

Există patru elemente fundamentale care afectează durata de viață a uleiului: căldura, aerul, umiditatea și lumina.

Dacă aerul și lumina sunt variabile greu controlabile, umiditatea și căldură însă pot fi mai ușor abordate pentru a prelungi viața uleiului înainte să-l aruncăm.

În timpul prăjirii, alimentele eliberează umiditate – adică și oxigen. Atunci când uleiul intră în contact cu oxigenul, se oxidează și se descompune mai repede. Particulele solide de alimente și alte resturi care rămân în urma prăjirii, de asemenea, dăunează calității uleiului.

Un alt factor important este căldura. Iar pentru a controla căldura la care expunem uleiul, este important să folosim un ulei adecvat pentru tipul de alimente pe care vrem să le gătim, căci nu vrem să ardem uleiul ci să-i folosim puterea calorică la potențial maxim.

Așadar, dacă vrei să poți refolosi uleiul pentru mai multe ture de prăjit fără să îi strici gustul, ține cont de următoarele sfaturi:

  1. Nu lăsa în ulei resturi după ce ai terminat de prăjit – încearca să-l filtrezi printr-o sită cu ochiul mici sau adună resturile cu o supieră dacă sunt mai mari.
  2. Nu folosi la prăjit uleiuri cu punctul de ardere foarte scăzut – de pildă uleiul de măsline se arde oriunde între 160 și 190 de grade celsius. Deci o dată depășit punctul de ardere, uleiul își pierde complet proprietățile. Uleiul de floarea soarelui are punctul de ardere la aproximativ 230 de grade celsius iar cel de avocado sau palmier înspre 270 de grade celsius. Păstrează, deci, uleiul de măsline pentru salate dacă vrei să îl folosești inteligent și sustenabil. Dacă vreii să prăjești lucruri serioase, precum cartofii sau carnea, folosește uleiurile care pot arde mult timp la temperatură înaltă fără să se ardă (floarea soarelui, avocado sau palmier)
  3. Nu săra sau  nu condimenta alimentele direct în tigaie. Sarea face ca uleiul să se descompună mai repede, iar cu cât uleiul conține mai multe resturi solide, cu atât se strică mai repede.

Atenție! Nu trebuie însă să folosești prea mult același ulei! Dacă acesta devine prea vâscos, își închide culoarea și capătă miros de ars sau neplăcut, e timpul să renunți la el! Nu uita că cel mai ecologic, mai sănătos și mai simplu mod de a scăpa de uleiul uzat, este să îl predai unei companii specializate în prelucrare. Simplu și fără costuri!

Să reciclăm cu bine!