Uleiul de palmier: prieten sau dușman?

Uleiul de palmier a început să își intre în drepturi în Malaezia, în timpul colonizării britanice, în anul 1870. Dacă la început palmierul a fost doar o plantă ornamentală destul de repede a fost adoptată ca plantă agricolă în Selangor în 1917.

Uleiul de palmier este foarte eficient și oferă un randament mult mai mare la un cost de producție mai mic decât alte uleiuri vegetale. Producția globală și cererea de ulei de palmier sunt în creștere rapidă și, până în prezent, uleiul de palmier a devenit un element de bază în prepararea alimentelor, nu numai la domiciliu sau în HORECA, ci chiar și în zona de alimentație publică industrială.

Palmierul pentru ulei a devenit, așadar, nu doar o mină de aur pentru industrie, dar și o problemă pentru mediu. Rapiditatea cu care s-au dezvoltat culturile industriale de palmier a dus la defrișări majore pentru a face loc palmierului dătător de ulei atât de ieftin și de versatil.

Dacă la început palmierul a plecat timid din Africa, astăzi ocupă suprafețe impresionante și tot mai mari din Asia, America de nord și America de sud. Și faptul că ocupă suprafețe imense nu ar fi în sine o simplă problemă de spațiu dacă asta nu ar aduce cu ea mutilarea mediului originar.

În Papua Noua Guinee, de exemplu, plantațiile uriașe de palmier au înlocuit fauna locală, ducând la schimbări majore în ecosistem și dăunând iremediabil vieții naturale – plantele indigene au dispărut și, odată cu ele, animalele și plantele cărora le ofereau hrană și habitat.

Problemele abia încep, însă: s-a constatat că plantațiile de palmier din Asia conțin cu până la 90% mai puțin carbon decât cel stocat în rădăcinile, solurile, trunchiurile și coronamentul pădurilor naturale. Încălzirea globală, deci, este la ea acasă.

Așadar, defrișăm păduri naturale pentru a face loc unei plante care nu doar că susține problemele pe care le avem deja dar nici nu promite în niciun fel să facă apetitul nostru pentru poluare mai mic.

Ce putem face noi?

În primul rând, revenim la teoria economiei circulare: să producem deșeuri mult mai responsabil. Asta înseamnă, în primul rând, să consumăm responsabil.

În al doilea rând, putem ajuta să minimzăm răul care deja se întâmplă! Dacă tot uleiul nostru cel de toate zilele ajunge la noi proaspăt cu un preț foarte mari plătit de sănătatea Pământului, măcar să încercăm ca de la noi încolo, efectele sale să fie ceva mai mici asupra mediului înconjurător.

Putem folosi uleiul înțelept pentru a îl putea refolosi de mai mult ori fără să dăunăm gustului și sănătății (vezi aici).

De asemenea, putem alege să îl reciclăm! Uleiul intră în viața noastră cu un preț mare pentru mediu! Haideți să nu mărim acest preț cu felul în care alegem să iasă din viața noastră!

Recilează  uleiul tău uzat, nu îl arunca aiurea: cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!

Să reciclăm cu bine!