Ce este biogazul?
Biogazul este un tip de biocombustibil produs în mod natural din descompunerea deșeurilor organice. Biogazul este produs atunci când bacteriile digeră materia organică (biomasa) în absența oxigenului. Acest proces se numește digestie anaerobă. Se produce în mod natural oriunde, de la interiorul sistemului digestiv până la adâncimea iazurilor de efluenți
Atunci când materia organică, cum ar fi resturile alimentare și deșeurile animale, se descompune într-un mediu anaerob (fără oxigen), se eliberează un amestec de gaze, în principal metan și dioxid de carbon.
Gunoiul de grajd, resturile alimentare, uleiul de gătit uzat, apele uzate și apele reziduale sunt exemple de materii organice care pot genera biogaz prin digestie anaerobă. Datorită conținutului ridicat de metan (de obicei, 50-75%), biogazul este inflamabil și, prin urmare, produce o flacără de un albastru intens și poate fi utilizat ca sursă de energie.
Biogazul este un amestec de metan, dioxid de carbon și cantități mici de alte gaze. Acest compus poate fi utilizat cu succes ca sursă de energie regenerabilă.
Din ce se obține biogazul?
Toate deșeurile organice pot fi utilizate pentru a produce biogaz. Puteți utiliza materii prime precum deșeuri agricole, deșeuri municipale, material vegetal, gunoi de grajd, fecale umane, ape uzate, deșeuri de grădină (verzi) sau deșeuri alimentare.
Există două tipuri principale prin cre materia organică poate fi lăsată la discreția bacteriilor din mediul lipsit de oxigen:
- În iazuri acoperite pentru deșeuri lichide, unde biogazul se acumulează sub un capac impermeabil și este condus prin conducte pentru prelucrare.
- În rezervoarele de fermentare, în care deșeurile sunt amestecate, iar procesul de digestie poate fi controlat prin încălzire sau răcire sau prin adăugarea de amestecuri de bacterii pentru a intensifica procesul de degradare.
Pe scurt, biogazul se produce din resturile organice depozitate și manipulare corespunzător.
Ce facem cu biogazul?
Biogazul este o sursă excelentă de energie curată, ceea ce înseamnă că are un impact mai redus asupra mediului decât combustibilii fosili. Deși nu are un impact zero asupra ecosistemelor, biogazul este neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon. Acest lucru se datorează faptului că biogazul este produs din materie vegetală, care a fixat anterior carbonul din dioxidul de carbon din atmosferă. Se menține un echilibru între cantitatea de carbon eliberată de biogaz și cea absorbită din atmosferă.
Ca și gazul natural, biogazul poate fi folosit pentru a produce electricitate sau poate fi introdus în rețelele de gaz.
Poate uleiul uzat ajuta la producția de biogaz?
Da, bineînțeles. Biogazul este pe lista scurta a întrebuințărilor uleiului de gătit uzat, după reciclare. Cum poate uleiul tău ajuta acest proces? Cu siguranță nu dacă îl arunci la canalizare!
Cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!
Să reciclăm cu bine!