Uleiul de gătit este un ingredient de bază în bucătăriile din întreaga lume, deși există o dezbatere aprinsă despre care este mai sănătos, la ce preparate poate fi folosit fiecare și cum ar trebui eliminat responsabil. Dar întrebările nu se opresc aici. Online și nu numai circulă o mulțime de mituri sau informații eronate legate de acestea pe care ar fi bine să le clarificăm o dată pentru totdeauna:
1. Toate uleiurile de gătit sunt nesănătoase
Dintotdeauna grăsimile au avut o reputație proastă, indiferent de sursă sau de scopul utilizării, ceea ce se aplică și uleiurilor de gătit. Dar ele nu sunt chiar atât de nesănătoase pe cât se crede. De fapt, situația este foarte diferită – nutrienții din uleiuri și grăsimi sunt indispensabili în dieta noastră zilnică. Ne furnizează carbohidrați și proteine esențiale, dar au numeroase beneficii și în absorbția vitaminelor solubile în grăsimi. Doar când sunt consumate în exces devin nesănătoase. Consumul de ulei de gătit nu contribuie la o dietă nesănătoasă atunci când este utilizat cu măsură.
2. Cu cât mai mulți acizi grași omega-3 cu atât mai bine
Acizii grași omega-3 au numeroase efecte pozitive asupra organismului, potrivit Cleveland Clinic. Sunt grăsimi sănătoase care sprijină sănătatea inimii, iar aceeași sursă afirmă că unul dintre principalele beneficii ale consumului de acizi grași omega-3 este că scade trigliceridele. Omega-3 se găsesc în pește, semințele de chia și semințele de in, dar consumul trebuie cu măsură.
Atunci când se fac excese apar și efectele adverse – Medicine Net susține că un consum excesiv de omega-3 poate cauza vărsături, constipație, tulburări metabolice și reacții cutanate. Așadar, uleiurile de gătit cu omega-3 trebuie folosite cu moderație, nu la fiecare masă sau în sosuri sau salate.
3. Uleiul de măsline este cel mai sănătos tip de ulei de gătit
Este cel mai răspândit mit. De fapt, s-a dovedit că uleiul de măsline nu este cel mai sănătos dat fiind nivelul de acizi grași mononesaturați. Uleiul de rapiță pare să fie o opțiune mult mai sănătoasă, poate și pentru că acesta conține cantități mai mari de vitamina E și acizi grași omega-3 de calitate mai bună. Și uleiul de nucă are mai multe beneficii pentru sănătate decât cel de măsline. Deși nu există un ulei de gătit care să poată fi considerat „cel mai sănătos„, uleiul de măsline nu este cea mai bună alegere.
4. Uleiurile de gătit nu expiră niciodată
Există o concepție larg răspândită conform căreia uleiurile de gătit nu au o dată de expirare și că, odată cumpărate, ar putea fi folosite ani la rând fără a se altera. În realitate, uleiurile de gătit au o durată de viață limitată, iar calitatea lor se degradează în timp.
Uleiurile rafinate au o durată de viață mai lungă, între șase și opt luni după deschidere, deoarece trec printr-un proces care le elimină impuritățile și le crește stabilitatea. Cele presate la rece, precum cel de măsline extravirgin sau uleiul de floarea-soarelui, au o durată de viață mai scurtă, de două până la patru luni după deschidere pentru că sunt mai puțin procesate, își păstrează mai mulți nutrienți și arome și sunt mai sensibile la degradare și la influențele mediului înconjurător.
Chiar și atunci când nu sunt deschise, uleiurile de gătit devin râncede după un anumit interval. Dacă sunt depozitate în condiții optime, în locuri răcoroase, ferite de lumină directă și în recipiente bine închise, majoritatea uleiurilor pot rezista nedeschise aproximativ un an sau chiar mai mult, în funcție de tip.
Semnele că un ulei de gătit s-a râncezit sunt destul de evidente – schimbarea de miros este primul indicator că uleiul și-a pierdut prospețimea. De asemenea, uneori, culoarea uleiului poate deveni mai închisă sau tulbure, indicând alterarea.
5. Uleiul de gătit poate fi aruncat pe scurgere
NU ABSOLUT!!! Pentru mulți dintre noi pare o soluție rapidă: după ce terminăm de gătit, fie că am prăjit cartofi, legume sau carne, ne gândim că este suficient să turnăm uleiul folosit în chiuvetă și să dăm drumul la apă fierbinte pentru a-l ”spăla” și trimite în canalizare. Totuși, această practică ”inofensivă” este, de fapt, extrem de dăunătoare, nu doar pentru mediul înconjurător, ci și pentru sistemul nostru sanitar, generând probleme la nivel de gospodărie și chiar în infrastructura orașelor.
Când uleiul este aruncat în scurgere, el nu dispare pur și simplu, ci se solidifică pe măsură ce răcește și, combinat cu alte substanțe și reziduuri din sistemul de canalizare, formează depozite groase, cunoscute sub denumirea de ”fatberg-uri.”
În gospodărie, consecințele pot fi la fel de grave. Aruncarea uleiului pe scurgere creează blocaje ale țevilor, lucru ce va necesita intervenția unui instalator, costuri ridicate, iar reparațiile frecvente din cauza unor astfel de practici pot deteriora în timp structura conductelor. În plus, mirosurile neplăcute generate de uleiul rânced și grăsimile stagnante se pot infiltra în locuință, iar nimeni nu își dorește un astfel de disconfort.
Cea mai bună soluție pentru eliminarea uleiului folosit este, de fapt, una simplă și accesibilă – serviciile specializate de colectare a uleiului uzat. Companiile care oferă astfel de servicii colectează uleiul folosit pentru a-l transforma în biodiesel, un combustibil ecologic utilizat în comunitățile locale. În acest fel, uleiul de gătit este eliminat corespunzător, dar devine și o resursă ce contribuie la reducerea impactului asupra mediului înconjurător.
6. Se poate folosi orice tip de ulei pentru prăjit
Deși uleiurile au o gamă largă de utilizări, nu toate sunt potrivite pentru prăjirea alimentelor; cele mai potrivite sunt cele rafinate pentru că au un punct mai mare de fierbere. Uleiurile presate nu sunt deloc o bună variantă, deoarece punctul lor de fum nu este suficient de ridicat.
Transformă uleiul uzat în recompense! ♻️
Colectează 5 litri de ulei, completează formularul, iar noi venim la tine pentru a-l colecta gratuit. Îți răsplătim decizia cu 1 litru de ulei nou în schimb, iar pentru cantități mai mari și recompensele cresc pe măsură. Dacă activezi în HoReCa îți garantăm conformitatea cu legislația de mediu.