Felul în care am trăit în ultimii cincizeci de ani și nivelul de dezvoltarea al societății noastre, se reflectă astăzi și în problemele de mediu cu care ne confruntăm. Destabilizarea echilibrului pe planetă nu este doar o chestiune de metabolism natural ci și una de stil de viață. Nu este nimic nou în faptul că tot confortul cu care ne-am obișnuit să trăim, generează presiune și stres pe sănătatea mediului. Iar una dintre cele mai prezente probleme este cea a încălzirii globale!
Mai putem face astăzi ceva pentru a o înfrâna?
Da, avem șanse să micșoram amploarea tragediei, dar acest lucru depinde de acțiunile pe care le vom lua în anii care vin. Încălzirea globală este cauzată de emisiile de gaze cu efect de seră, produse de activitățile umane, cum ar fi arderea combustibililor fosili pentru energie și transport, defrișarea pădurilor și creșterea intensivă a animalelor pentru consum.
Pentru a opri încălzirea globală, este necesar să reducem drastic emisiile de gaze cu efect de seră. Ușor de spus, greu de făcut! Cu toate acestea, exisă câteva lucruri pe care cel puțin teoretic putem să le facem:
- Adoptarea surselor de energie regenerabilă: utilizarea energiei solare, eoliene și hidroelectrice poate reduce semnificativ emisiile de gaze cu efect de seră.
- Schimbarea modului în care călătorim și transportăm bunurile: reducerea transportului rutier prin promovarea transportului public, a ciclismului și a mersului pe jos poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
- Îmbunătățirea eficienței energetice: reducerea consumului de energie prin eficientizarea clădirilor și echipamentelor poate reduce emisiile de gaze cu efect de seră.
- Reducerea defrișărilor și creșterii intensivă a animalelor pentru consum: aceste activități contribuie semnificativ la emisiile de gaze cu efect de seră, prin urmare reducerea lor poate fi benefică pentru mediul înconjurător.
Putem facem o parte din toate acestea fiecare dintre noi, la fel cum multe dintre ele sunt doar niște utopii. Cu toate acestea, este important ca fiecare dintre noi să facă orice, dar să facă ceva! Putem merge cu bicicleta în loc de mașina personală, putem merge cu transportul în comun, putem stârnge deșeurile selectiv, putem avea grijă să generăm la rândul nostru cât mai puțin deșeuri.
Și putem începe aceasta poveste chiar din bucătărie: uleiul uzat reprezintă și el un factor foarte important de poluare.
Tu ce faci cu uleiul uzat?
Dacă vrei să scapi legal de uleiul uzat și în același timp să procedezi corect față de sănătatea ta și a mediul înconjurător, cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!
Să reciclăm cu bine!