Poveste biodiesel-ului! Cine a început totul?

Povestea confortului zilelor noastre este întotdeauna povestea unui șir de evenimente mai mult sau mai puțin fericite din trecut. Fie că vorbim de invenții, descoperiri, revelații ale unor oameni de știință, mii de ore de muncă în laborator sau pur întâmplări ale sorții, acestea au avut rolul de a ne face viața mai bună.

În viața de zi cu zi nu avem timpul și nici disponibilitatea emoțională de a ne gândi la cine și de ce a inventat încălzirea în scaune sau cui i-a dat prin cap să recicleze uleiul de gătit.

Și cu toate astea, dacă zi de zi nu o facem, atunci măcar din când în când este bine să încercăm să le fim recunoscători celor care au făcu ceva oricât de mic pentru a transforma viața de astăzi în una mai bună.

Așadar, cine, când și cum s-a gândit să caute potențialul energetic în uleiul uzat de gătit?

Vei fi suprins! Ei bine, numele lui ne este atât de cunoscut și îl folosim atât de des încât poate nici nu ne gândeam vreodată că în spatele acelui nume, a stat cândva un om!

Omul nostru este Rudolf Diesel, inventatorul motorului diesel.

Primele experimente cu uleiul de gătit ca sursă de combustibil au început în 1898. Primele încercări ale lui Rudolf Diesel au constat în utilizarea uleiului de arahide pentru a crea un nou motor cu combustie internă – și chiar a primit un brevet pentru un motor pe bază de ulei.

Totul a început când Diesel a considerat că uleiurile vegetale ar putea alimenta motoarele diesel pentru agricultură în zonele unde petrolul nu era disponibil la acea vreme. Combustibilul biodiesel modern, care se obține prin transformarea uleiurilor vegetale în compuși numiți esteri metilici ai acizilor grași, își are rădăcinile în cercetările efectuate în anii 1930 în Belgia, dar industria biodiesel de astăzi nu a fost înființată în Europa decât la sfârșitul anilor 1980.

Industriei de combustibil biodiesel a fost favorizată de muncă unor cercetători precum Martin Mittelbach de la începutul anilor 1990. În 1996 apare una dintre primele fabrici de biodiesel în SUA, înființând o unitate de producție de biodiesel pentru reciclarea uleiului de gătit uzat în biodiesel pe insula Maui din Hawaii. Industria biodieselului a devenit un nume de uz casnic în SUA după ce atacurile teroriste din 11 septembrie au dus la creșterea istorică a prețurilor la petrol și la o mai mare conștientizare a securității energetice.

În 2005, producția mondială de biodiesel ajunsese la 1,1 miliarde de galoane, cea mai mare parte a combustibilului fiind produsă în Uniunea Europeană, deși proiectele de biodiesel la nivel mondial au fost în creștere din cauza creșterii prețurilor la țiței și a preocupărilor legate de încălzirea globală.

Și uleiul tău poate intra în acest circuit complex și inteligent, început de Rudolf Diesel acum mai bine de 120 de ani! Cum faci asta?

Cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!

Să reciclăm cu bine!