Cui nu îi place ciocolata? De departe cel mai simplu și în același timp fabulos desert, ciocolata este pe lista preferințelor tuturor popoarelor și culturilor. Nu este deloc de mirare că ciocolata generează anual vânzări de peste 100 de miliarde de dolari la nivel global. Europa de Vest, America de Nord și Asia-Pacific (inclusiv Australia) sunt cele mai mari piețe consumatoare de ciocolată, reprezentând 70% din vânzările la nivel mondial.
Cacao este ingredientul cheie al ciocolatei și, de obicei, crește departe de locul în care iubitorii de ciocolată își aleg sortimentele preferate și le savurează fie pe o străduță din Brugge fie în avion înspre Londra. În fiecare an se cultivă aproximativ 5 milioane de tone de cacao, iar cele mai mari două țări producătoare sunt Coasta de Fildeș și Ghana.
Boabele de cacao cresc în interiorul fructului de cacao. Păstăile galbene sau verzi cresc pe ramurile și trunchiurile copacilor de cacao acoperite de frunze. Acești copaci sunt crescuți în pădurile tropicale situate între 10 grade nord și 10 grade sud de ecuator, unde clima, umbra și precipitațiile le permit să crească și să se dezvolte. Acesta este motivul pentru care Africa de Vest, America Centrală și de Sud și unele părți ale Asiei sunt cele mai cunoscute ca zone perfecte pentru cultivarea de cacao.
În Africa de Vest, arborii de cacao sunt cultivați în ferme de familie. Se estimează că în Ghana și în Coasta de Fildeș există aproximativ 2 milioane de fermieri de cacao, care se ocupă cu munca manuală de cultivare, recoltare, fermentare și uscare a boabelor, care sunt apoi vândute și transportate în țările consumatoare pentru a fi prelucrate și transformate în ciocolată.
Până aici, totul pare o poveste foarte frumoasă despre cum un produs simplu si exotic ajunge printre prelucrare să dea naștere unei opere de artă culinare. Dar problema se complică atunci când ne uităm la riscurile asociate cu meseria de a cultiva cacaoa pentru familiile implicate în acest proces foarte greu.
- Sărăcia fermierilor – Majoritatea fermierilor trăiesc sub pragul de sărăcie extremă stabilit de Banca Mondială.
- Productivitate slabă – Această productivitate este determinată de o serie de factori, inclusiv practici agricole deficitare sau îmbătrânirea arborelui de cacao care duce la scăderea randamentului – de regulă, arborii de cacao performanți sunt cei tineri.
- Munca copiilor – Se estimează că există aproximativ 1,6 milioane de copii care lucrează în Coasta de Fildeș și Ghana. Munca este foarte grea pentru aceștia, printre activitățile obișnuite se numără utilizarea uneltelor ascuțite, căratul de sarcini grele sau lipsa de la școală pentru a ajuta la fermă.
- Defrișarea pădurilor – Unii fermieri invadează zone protejate care sunt mai productive în timp ce cacao poate fi cultivată într-un mod care protejează mediul.
- Schimbările climatice – Defrișările fac din cacao un factor care contribuie la schimbările climatice. Mijloacele de trai ale fermierilor de cacao sunt, de asemenea, expuse riscului oricărei schimbări în ceea ce privește seceta și modelele de ploaie, din cauza schimbărilor climatice, deoarece cacaua este o cultură care se hrănește în principal cu precipitații.
Asta nu înseamnă că nu ne mai putem bucura de bucata preferată de ciocolată. Dar trebuie să fim atenți la ce anume consunăm: este ciocolata ta preferată sustenabilă? Iată cum poți afla lucrul acesta.
Putem ajuta și noi procesul de a transforma cacaoa într-un produs mai sustenabil prin sprijinirea mărcilor, producătorilor și comercianților care se angajează să trateze cu respect și responsabilitate producătorii de cacao.
Asigură-te ca ciocolata ta preferată este certificată Fairtrade, Rainforest Alliance, UTZ sau Organic. Uite-te după semnele lor distincte de pe etichete, verifică pe site-urile lor și încearcă să susți în măsura posibilităților tale producția ciocolatei prin mijloace durabile și sănătoase.
Să fim responsabili nu este doar o chestiune de unde aruncăm gunoiul, ce, cât și cum recilăm ci este și despre ce alegem să cumpărăm. Unde se duc banii noștri și ce anume se susține indirect cu ei.
Fii responsabil!
Să auzim de bine.