Reciclarea-colectarea-deseurilor-hartie

Reciclarea si colectarea deseurilor de hartie

Omenirea foloseste din ce in ce mai multa hartie. Consumul de hartie a crescut cu 400% in ultimii 40 de ani si bineinteles ca acest lucru a dus la exploatarea intensiva a padurilor, in unele tari aparand fenomenul de despadurire.

Se apreciaza ca aproximativ 35% din copacii taiati pe intreaga planeta sunt folositi pentru producerea de hartie.

Exista tari unde desi productia de hartie creste, suprafata de padure nu este in scadere. Finlanda este una din principalele producatoare de hartie, cu peste 11 milioane de tone pe an, care printr-un program riguros de impadurire reuseste, nu numai sa-si pastreze suprafetele impadurite, ba chiar sa creasca aceste suprafete.

Daca toate tarile ar procedea ca Finlanda, oare ar mai fi nevoie sa reciclam hartia? Care sunt defapt avantajele colectarii si reciclarii hartiei?

Reciclarea deseurilor de hartie este o activitate menita sa produca economii. Producerea hartiei din lemn consuma mai multe resurse decat producerea hartiei din deseuri. Spre exemplu o tona de hartie reciclata poate economisi 3200 litri de apa, 380 KWh energie electrica, 22 de copaci de varsta de 20 de ani si evita eliberarea in atmosfera a aproape 850 grame de bioxid de carbon. Deci pe langa aspectul economic si aspectul de mediu este important, ambele mergand in aceeasi directie, in acest caz.

Avantajele pentru mediu sunt: reducerea taierii de copaci, reducerea consumului de apa si curent electric, reducerea poluarii apelor si aerului, scaderea volumului de deseuri (aproximativ 40% din gunoiul menajer produs in Statele Unite il constituie deseurile de hartie si carton).

Comunitatea europeana se ocupa in mod serios se reciclarea hartiei, procentul de hartie reciclata crescand de la 54% in 2004 la 64% in 2007. A aparut o legislatie europeana si recomandari care ajuta acest domeniu.

Pentru colectare multe servicii de salubrizare au fost dotate cu tehnologie care sa separe hartia din deseurile menajere. Totusi contaminarea deseurilor de hartie scade eficienta reciclarii, de aceea, tendinta este de a colecta separat deseurile de hartie.

Se preteaza a fi colectate carti, ziare, reviste, ambalaje de carton si hartie, carton gofrat, etc