STOP! Nu mai arunca uleiul uzat la canalizare! Află ce poți face cu el!

Indiferent că prăjim o porție generoasă de cartofi, că topim niste bacon intr-un stop de ulei de masline sau că tragem niște ciuperci în ulei aromatizat, la final rămâne o tigaie cu mai mult sau mai puțin ulei uzat. Fie că este de măsline, de avocado, de palmier sau de floarea soarelui, în relație cu apa curată are același efect: poluează tot ce prinde!

Mai exact și mai tehnic vorbind, 1 litru de ulei uzat contaminează cel puțin 1 milion (!!) de litrii de apă curată.

Hai să facem povestea și mai vizuală: dacă lași robinetul să curgă o oră, cel mai probabil consumi undeva la 240 L de apă. Asta înseamnă că în 24 de ore, dacă ai lăsa robinetul să curgă, ai consuma cam 5800 de L de apă. Până la 1 milion, mai este cale lungă. Mai exact, 172 de zile. Lasă apa să curgă la robinet 172 de zile și atunci poți spune că s-a dus litrul de ulei uzat pe care l-ai aruncat la chiuvetă în ultima perioadă.

Ce zici, merită?

O cană de ulei uzat astăzi, o cană de ulei uzat mâine, facem un llitru de ulei uzat mai repede decât ne dăm seama. Iar faptul că acesta ia drumul scurgerii de la chiuvetă sau de la toaletă, nu face deloc lucrurile mai bune nici pentru mediu, nici pentru țevi.

Bun, dar ce putem face? Unde ducem tot uleiul uzat pe care îl folosim să prăjim sau să gătim?

Cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!

Pentru că suntem oameni responsabili, ne gandim și la varianta în care nu poți sau nu vrei să faci asta! Nu aruncă însă uleiul uzat la canalizare! Mai jos îți propunem câteva alternative, astfel încât să fii și prietenos cu țevile dar și cu mediul înconjurător:

  1. Poți face săpun de casă! Da da, ca pe vremuri! Sigur, trebuie să te informezi mai mult despre asta pentru a știi cum să dozezi ingredientele sau ce fel de arome naturale poți adăuga. Dar dacă vrei să trăiești cât mai sustenabil, poți încerca și așa!
  2. Vrei să faci economie la electricitate? Te poți gândi la o lampă cu ulei! Iar uleiul tău uzat pe care altfel l-ai arunca la canalizare, îți va produce lumină: Fiat lux!
  3. Poți unge diverse mecanisme de prin casă! Broaște, yale, balamale sau ce mai scârțâie! Gratis!

Dacă soluțiile de mai sus nu ți se par prea atrăgătoare, nu uita că cel mai ecologic, mai sănătos și mai simplu mod de a scăpa de uleiul uzat, este să îl predai unei companii specializate în prelucrare. De ce ai face asta? Dincolo de milioanele de litrii de apă pe care îi salvezi de la poluare și dincolo de sănătatea țevilor tale de acasă, există enorm de multe moduri în care uleiul uzat, reciclat corespunzător, ne poate face viața mai bună.

Prin aceste serii de articole vom încerca să vă arătăm că a fi sustenabili este nu doar o datorie față de lumea în care vrem să trăim mâine ci și o soluție inteligentă pentru a economisii bani și pentru a îi chetui inteligent!

Reciclați cu bine!