Lumânările pot fi o sursă de poluare a aerului din interior. Materialele comune de ceară și fitilurile pot emite poluanți atmosferici relativ neplăcuți atunci când sunt arse. Lumânările parfumate pot fi și mai rele, iar ambele varietăți descarcă cantități decente de funingine în atmosfera din casă.
Ceara pe bază de plante, inclusiv ceara de cocos, de soia și de albine, poate oferi o abordare mai naturală și mai sustenabilă a fabricării lumânărilor1. Ceara de soia este o ceară de gamă medie cu ardere lentă, ceea ce o face o valoare excelentă. Ceara este fabricată din boabe de soia și este considerată mai ecologică decât ceara de parafină.
Majoritatea lumânărilor parfumate conțin ceară de parafină, care este derivată din petrol, cărbune sau ulei de șist. Atunci când este arsă, ceara de parafină eliberează în aer compuși toxici, inclusiv acetonă, benzen și toluen – substanțe cancerigene bine-cunoscute. Ceara de parafină este considerată una dintre cele mai periculoase materiale incandescente în ceea ce privește riscurile pentru sănătate. Cu toate acestea, este important de reținut că cercetările sugerează că, în cazul unei utilizări obișnuite, doza de acești compuși pe care o obțineți este mult sub ceea ce este considerat dăunător pentru sănătate.
Totuși, de multe ori folosim lumânările parfumate pentru a aduce mai mult confort sau intimitate locuinței noastre. Fie pentru miros, fie pentru atmosfera pe care o creează, lumânările decorative sunt deseori o opțiunea pentru un plus de inimitate și confort. Dar de câte ori ne-am uitat pe etichetele lumânărilor să vedem ce anume conțin?
Mai jos îți propunem un scurt ghid de alegere a lumânărilor parfumate care să te țină de parte de ceara periculoasă pentru sănătatea ta și a celor din jur.
- Caută lumânările din ceară de soia sau cele din ceară de albine – evită-le pe cele din parafină întrucât sunt cele mai toxice.
- Lumânările cu fitil din bumbac împletit sau hârtie cu miez de celuloză (scopul unui „miez” la un fitil este de a împiedica fitilul să cadă și să se stingă singur)
- Lumânări care conțin uleiuri esențiale naturale pe bază de plante; de obicei, uleiurile esențiale nu declanșează astmul și pot avea într-adevăr un efect terapeutic. Evită aromele artificiale care pot avea la baza substanțe care devin toxice prin ardere.
De asenenea, puteți încerca să vă faceți singuri acasă lumânări parfumate, cumpărând exact ceara dorită și uleriurile esențiale care vă plac și pe care le considerați sigure pentru sănătate. Există pe internet multiple tutoriale și materiale care să vă ajute în acest. Puteți refolosi borcanele de sticlă de la diverse alimente pentru a vă face propriile lumânări parfumate, fără a cumpăra din comerț lumânări care vin la pachet cu plastice asociate sau cu alte materiale care la finalul zilei nu fac decât să genereze și mai multe deșeuri.
Putem trăi și sustenabil și sănătos. Trebuie doar să vrem.
Vino pe site-ul nostru pentru a vedea cum pot deșeurile tale intra pe mâini sigure! Nu lăsa altora ce poți face chiar tu!
Să reciclăm cu bine!