Uleiul de gătit uzat este uleiul vegetal comestibil în care am prăjit alimentele. Aruncarea necorespunzătoare a uleiului de gătit uzat știm deja că poluează extrem de mult, blochează canalizările și contaminează habitatele naturale, terestre și acvatice.
Pentru că efectele poluării cu ulei uzat sunt extrem de periculoase dar și cunoscute, se fac foarte mari eforturi privind felul în care putem recicla aceste uleiuri, astfel încât să polueaze cât mai puțin.
Și astfel ajungem la materia primă pentru biocombustibil, biolubrifianți, detergenți lichizi, săpun de spălat vase, ceară, spumă poliuretanică, agenți tensioactivi, produse pentru îngrijirea pentru asfaltului sau, de ce nu, uleiuri esențiale pentru kit-urile de aromaterapie. Toate aceste produse se pot folosi de uleiurile alimentare uzate, reciclare corespunzător.
Concluzia? Uleiul de gătit uzat poate fi atât un factor de poluare profundă dar și elemente constitutiv foarte puternic al economiei circulare, prin versatilitatea cu care poate fi utilizat prin reciclare.
Astăzi vom vorbi despre una dintre cele mai renumite întrebuințări ale uleiului uzat: producția de biodiesel.
Ce este biodiesel-ul?
Pe scurt, biodiesel-ul este un produs obținut din diverse uleiuri vegetale, ulei de gătit uzat sau diverse grăsimi animale, prin intermediul unei reacţii între trigliceride şi metanol. Produsul astfel obținut, este regăsit și în motorina obișnuită pe care o folosim în mod regulat, într-un procent mai mic sau mai mare în funcție de țara sau continentul în care te găsești.
Consumul de biodiesel în Europa a crescut considerabil în ultimii ani, cu aproximativ 60% între 2007 și 2012, deși a scăzut timid în 2013. În prezent, în Europa există aproximativ 200 de fabrici de biodiesel, cu o capacitate de producție de peste 8,5 milioane de tone pe an. Prima dată, biodiesel a fost produs în Austria, în 1988 iar în prezent, cel mai mare producător de biodiesel european este Germania, cu peste 2 milioane de tone anual.
În prezent, la nivelul Uniunii Europene, principala sursă pentru obținerea biodiesel-ului este uleiul de rapiță, peste 65% din materia primă provenind din această plantă. Pe locul doi, departe de rapiță se află uleiul de soia, cu peste 15% iar uleiul uzat de gătit, cu 5%.
Utilizarea biodiesel-ului este, deci, o necesitate la niveulul Uniunii Europene iar creșterea ponderii acestui biocombustibil în rezervoare o realitate, de la an la an. Totuși, biodiesel-ul are și unele dezavantaje, care sunt însă depășite prin combinarea cu diesel-ul obținut din petrol:
- La temperaturi de sub 0 grade celsius există dificultăți în pornirea motorului din cauza p unctului ridicat de aprindere.
- Puterea motorului este mai redusă față de folosirea motorinei convenționale.
- Termenul de valabilitate este mai scăzut, până la cel mult 8 luni de zile, față de motorina convențională.
Suntem, astfel, în momentul foarte important al civilizației noastre de adaptare și reconfigurare a priorităților. Stă încă în puterea noastră să slăbim viteza cu care mediul înconjurător se degredează. Ar trebui să ne punem mai des întrebarea: în ce lume vrem să trăim mâine.
Nu putem opri parte din răul făcut, dar ne putem gândi la binele pe care avem încă șansa să îl facem.
Gândește-te la uleiul pe care îl folosești acasă la prăjit. Gândește-te că poate fi parte din marea industrie a biocombustibililor. Trebuie doar să nu-l arunci! Nu îți complica viața! Nu polua! Lasă-ne pe noi să îl luăm. Cea mai bună și mai simplă soluție este să apelezi o echipă profesionistă, autorizată să recicleze uleiul uzat. Cum faci asta? Și mai simplu! Iei legătura cu noi dând click aici, vezi la ce categorie te încadrezi iar noi venim să îți luam uleiul de acasă! Simplu și fără costuri!
Să reciclăm cu bine!